Головна » 2018 » Серпень » 17 » Година спілкування "Поради лікаря"
12:59
Година спілкування "Поради лікаря"

Найцінніший скарб – здоров’я

Найцінніше, що має людина – це здоров`я! Та воно потребує турботи  та рівноваги протягом усього життя, особливо у старшому віці.  А літні люди -  це скарбниця досвіду та знань,  яким необхідна належна увага, розуміння їх фізичного та психологічного стану та спілкування.

 Для того, щоб привернути увагу до потреб та проблем людей похилого віку, хворих та одиноких, бібліотека співпрацює з Територіальним центром соціального обслуговування Тернопільського району.

У центральній бібліотеці Тернопільського району, що у Великих Бірках, 10 серпня відбулася година спілкування «Поради лікаря» для одиноких та літніх людей за участю медичних працівників Тернопільської районної лікарні.

Співорганізатори заходу  - працівники центру обслуговування з надання соціальних послуг  Ольга Богданівна Іванців, Марія Степанівна Давидова,  Ірина Михайлівна Крицак, прийшли у бібліотеку з одинокими літніми людьми.

Захід пройшов у формі невимушеного спілкування: завідувачка відділу обслуговування центральної бібліотеки Олександра Лісовська представила запрошених, розповіла про інновації у роботі бібліотеки, презентувала виставку літератури «Про своє здоров’я дбайте!», запросила до перегляду відеороликів «Будь здоровий!» та «Жива історія мого села». Олександра Михайлівна запропонувала відновити  бібліотечну послугу – книгоношення соціальним працівником книг на дім одиноким та людям з обмеженими можливостями.

Віталій Сахан, заступник головного лікаря по лікувальній роботі Тернопільської районної лікарні акцентував свою розповідь на медичній реформі у Тернопільському районі, навів приклади медичної реформи у інших країнах, зокрема Польщі, Чехії, а також наголосив на необхідності профілактичних медичних оглядів, особливо для жінок та старших людей.

Постійний читач центральної бібліотеки, неодноразовий учасник бібліотечних проектів, конкурсів, модератор медичних онлайн-консультацій сімейний лікар Тернопільської районної лікарні Володимир Мацелюх розповів як піклуватись про здоров`я, як підтримувати себе у формі. Якщо ж людина активна, бадьора, сповнена надій і планів, не втратила інтерес до життя, то старість для неї – поняття умовне. Люди, які продовжують займатися навчанням, самоосвітою, відкриті до всього нового, повільніше старіють і зберігають ясність думок, - відзначив Володимир Євгенович.

Присутні мали можливість давати запитання, які їх цікавили, переглянути книги про секрети довголіття, лікарські рослини, народну та традиційну медицину.

Зацікавленість та жваве обговорення викликала презентація відеоролика, створеного бібліотекою в рамках проекту «Жива історія мого села». Це трагічні спогади жительки В.Бірок Дарії Пелеш, реабілітованої, дочки учасника УПА Вертепного В.Ф., виселеної на Далекий Схід з родиною у 1948 р.

Учасникам заходу було запропоновано поділитись своїми спогадами про історію селища Великі Бірки  для збереження  історичної та культурної спадщини  рідного краю і продовжити роботу над проектом «Жива історія мого села».

Хорошого настрою та заряду бадьорості присутнім задали  гостинне чаювання та українські народні пісні пісні у виконанні тріо Людмили Берези, Тетяни Гончар, Людмили Івасечко під супровід акордеона.

У бібліотеці завжди відкриті двері для людей поважного віку. Спілкування у бібліотеці допомагає їм перебороти почуття самотності, невпевненість у собі та своїх силах, повертає їм віру в себе, адже книга має унікальну здібність – вона лікує душі та тіла.

Від щирого серця побажали учасникам заходу здоров'я і довгих років життя, щоб золота осінь була щасливою, а цей сонячний день -  веселим і приємним.

 

                                                                    Людмила Гнатишин,

                                                                    бібліотекар І категорії

                                                                    Тернопільської центральної

                                                                    районної бібліотеки

 

 

Переглядів: 434 | Додав: TIPSTAFF | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar